joostrap business

facebook linkedin     

Jeg har en vision om, at musikere, skuespillere og erhvervsfolk, der skal præstere foran andre, skal vide så meget som muligt om, hvordan man kan trække på egne ressourcer, for at undgå ødelæggende nervøsitet. Jeg blogger derfor om emner der er relateret til præstationsangst, nervøsitet og eksamensangst.

Særligt sensitive - i en konkurrencepræget hverdag

Det siges, at hver femte person i blandt os er særligt sensitive, eller ‘highly sensitive people’, som det kaldes på engelsk. Men hvad betyder dette karaktertræk for kunstnere, der med kreativitet, sensitivitet, frimodighed og indlevelse henter deres kunstneriske udtryk dybt inde i deres krop og sjæl. 

Som publikum oplever vi, at magiske øjeblikke opstår under koncerter fordi vi bliver trukket ind i et personligt kunstnerisk, kompromisløst univers. Det opleves som autentisk og nærværende, at kunstneren giver af sig selv og publikum kan lade sig rive med ind i en oplevelse, der lever videre længe efter de har forladt koncertsalen.

Det er disse stunder vi kunstnere lever for, og vi kan ikke lade være, fordi passionen driver os.

Men hvad med den særligt sensitive kunstner? Den kunstner, der er ekstra god til at leve sig ind i det kunstneriske udtryk og som arbejder grænseløst detaljeret og perfektionistisk.

Kunstneren, der konstant arbejder på at forfine sit udtryk i øvelokalet og til prøverne, men som ikke nødvendigvis er særlig ekstrovert i sit udtryk, men derimod introvert og blufærdig.

Vi lever i en ekstrovert verden, hvor tempoet er højt og kravene til effektivitet er en konstant udfordring for alle. For den særligt sensitive, der trives med fordybelse, tillid og ro, er dette en stor udfordring. Og det starter tidligt i skolen, hvor det at være særligt følsom ikke giver mange point. Tværtimod, så bliver særligt sensitive måske ofte set på som dem der er lidt anderledes. Musik og kunstnerisk udtryk giver derfor særligt sensitive rum til fordybelse, hvor de kan arbejde detaljeret og have kontakt til de inderste følelser.

Psykolog Trond Edvard Haukedal, skriver i sin bog om at være særligt sensitiv,

at nogle af de mest almindelige træk ved særligt sensitive er:

  • At de reagerer tre-fem gange så kraftigt på ydre stimuli

  • Er særligt fintfølende og har let ved at opfatte små nuancer i omgivelserne

  • Reagerer tre-fem gange stærkere på andres humør, stemmeføring og kropssprog

  • Er meget sårbare overfor krav og kritik, stress og belastninger

  • De er som udgangspunkt mere empatiske og omsorgsfulde, end folk er flest, og er bedre til at aflæse og forstå, hvordan andre mennesker har det, og hvad de har behov for.

  • Kan blive overvældet af indtryk, stimuli og støj….

  • Har brug for alenetid som opvejning, hvor mængden af indtryk og stimuli er begrænset.

  • De er grundlæggende værdiorienterede og tænker, filosoferer og analyserer på et dybere og grundigere plan.

  • Denne dybde gør dem meget kreative og giver dem en særlig evne for at udtrykke sig kunstnerisk, poetisk og kulturelt på et højt niveau. Særligt sensitive er derfor “kunstnergenet”

 I et konkurrencepræget kunstnermiljø må særligt sensitive være ekstra opmærksomme på at klæde sig selv på mentalt, for at passe godt på sig selv. Til auditions og konkurrencer er der al mulig god grund til, at arbejde struktureret med mentaltræning, parallelt med, at musikken indstuderes. Så vil det ikke være op til tilfældighederne, om du er forberedt mentalt.

Det kræver stort mod, at udlevere sine inderste følelser foran en fuld sal eller foran en jury. Men husk legen, det kunstneriske udtryk og samspillet med de andre kunstnere - så kan magiske øjeblikke opstå i samspil mellem musikere og publikum.

Læs mere på min hjemmeside om mentaltræning for kunstnere på og tjek mit Onlinekursus, der giver dig tryghed og overskud til at vise, hvad du kan.

 

Gå foråret i møde
Sådan undgår du ødelæggende nervøsitet!
 

Kommentarer

No comments yet
Already Registered? Login Here
Guest
lørdag, 18. januar 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

ullamunch.dk bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Ved brug af sitet accepterer du cookies.