joostrap business

facebook linkedin     

Jeg har en vision om, at musikere, skuespillere og erhvervsfolk, der skal præstere foran andre, skal vide så meget som muligt om, hvordan man kan trække på egne ressourcer, for at undgå ødelæggende nervøsitet. Jeg blogger derfor om emner der er relateret til præstationsangst, nervøsitet og eksamensangst.

Motion reducerer nervøsitetssymptomer

Motion reducerer nervøsitetssymptomer

Ved du, at motion kan være med til at reducere nervøsitetssymptomer?

Vi kender det allesammen, kroppen føles helt elektrisk i en periode med vigtige prøver og eksamener og søvnen er måske heller ikke så god, som den plejer at være.

Når kroppen fyrer op under dig med sin kamp/flugt reaktion, så overvej lige, om du ikke bare skal følge med nervesystemet istedet for at frygte det. Det betyder, at istedet for at modarbejde din krops lyst til at flygte og kæmpe, så kik efter de muligheder, hvor du bruger dine muskler, da det vil være med til at dæmpe nervesystemets aktivitet. Du bruger simpelt hen noget af al den adrenalin der ophober sig i kroppen på grund af nervøsiteten og du bruger også glukose der er frigjort i blodbanerne på grund af stress niveauet.

Oplever du helt modsat, at nervøsiteten gør dig sløv på grund af nervesystemets frys reaktion, så har du også brug for bevægelse for at tænde for kroppen. 

Psykolog Catherine M.Pittman skriver i sin bog Rewire your anxious brain, at det er meget effektivt at dyrke aerobic, løbe, cykle, svømme og danse, fordi du får fat i de store musklegrupper. Er du ikke vant til at dyrke motion, så gå nogle gode ture i et friskt tempo, det hjælper også på at reducere niveauet af adrenalin og noradrenalin i kroppen. Overordnet sker der det, at træning både aktiverer musklerne og reducerer spændinger i musklerne. Denne positive balance mellem spænding/afspænding varer ved i 1 - 1,5 timer og angsten bliver reduceret i 4-6 timer derefter. Bare 20 minutters fitness/aerobic kan reducere nervøsitet. Er det ikke forunderligt!

Tænk, at 20 minutters vedvarende træning kan resultere i flere timers velvære derefter. For studerende, der står foran en hektisk eksamensperiode, eller musikere, der skal til auditions, er der altså rigtig meget at vinde, ved at skabe nogle gode rutiner i forhold til at dyrke motion. Fordi din fantastiske krop har alt hvad du skal bruge, for at berolige den. Fx bliver du mere bekendt med følelsen af hjertebanken og at blive forpustet, når du dyrker motion. Denne oplevelse husker kroppen og ved, at det ikke er så farligt.

Overvej hvilken type motion, der vi være god for dig fysisk og psykisk? For det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger. Ifølge Catherine Pittman er det nemlig vigtigt, at træningen følger disse 4 kriterier:

  1. Du skal kunne lide det
  2. Du skal blive ved med at træne
  3. Det skal være med moderat intensitet
  4. Du må ikke blive skadet af det

Motion bare 3 gange om ugen i 20-30 minutter reducerer ikke blot dit stressniveau, det får blodet til at cirkulere og bygger dine muskler op.

Det vil dog være løgn at påstå, at fitness alene fjerner nervøsitetssymptomer og eksamensangst, der skal mere til, hvis du er hårdt ramt. Men motion brænder dine stresshormoner af og ilter kroppen, så din kropslige oplevelse i bliver mere behagelig. Så når du fx vågner tidligt, pga at det er svært at sove videre i en eksamensperiode, så tag løbeskoene på og løb eller gå en rask tur - din krop og hjerne vil elske dig for det. 

En fantastisk sidegevinst er så også, at motion og bevægelse hjælper dig med at fordøje det du arbejder på, så du husker det bedre. Og ikke nok med det, motion i 30 minutter påvirker også hjernen humørmæssigt, så du ser mere positivt på livet omkring dig.

Hvilken type motion vil hjælpe dig, ved at du bruger 3x30 minutter om ugen?

Er det ikke bare den fysiske nervøsitet der driller dig og tager dit fokus og din energi, så få hjælp til at få styr på nervøsiteten én gang for alle. Læs mere omforskellige muligheder for at træne  Mentaltræning, som kan hjælpe dig til at få styr på nervøsiteten.

Lad dit kropssprog tale med overbevisning?
Gå foråret i møde
 

Kommentarer

No comments yet
Already Registered? Login Here
Guest
lørdag, 18. januar 2020
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

ullamunch.dk bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Ved brug af sitet accepterer du cookies.