joostrap business

facebook linkedin     

Jeg har en vision om, at musikere, skuespillere og erhvervsfolk, der skal præstere foran andre, skal vide så meget som muligt om, hvordan man kan trække på egne ressourcer, for at undgå ødelæggende nervøsitet. Jeg blogger derfor om emner der er relateret til præstationsangst, nervøsitet og eksamensangst.

Når tanker spænder ben for dig!

Tnkende-Flende-hjerne

Hvad skal der til, for at lave en god performance?

Forberedelse og mere forberedelse. Men ikke endeløs forberedelse. Derimod er der brug for god, solid og struktureret forberedelse i god tid inden dit projekt. Det giver ro og overblik, ikke mindst hvis du oplever sygdom eller overbelastning i ugerne op til en vigtig performance. 

 

 

  • Men er det forberedte nu godt nok, når det kommer til stykket? 
  • Hvad hvis du sover dårligt natten før, kan du så levere din performance tilfredsstillende? 
  • Hvad nu, hvis rummet har en dårlig akustik eller bare føles tørt og kedeligt?

Tankerne kører i ring og måske oplever du, at du bliver fanget ind i dine egne tankemønstre. Angsten for at din performance ikke lykkes ligger måske hele tiden i baghovedet. Det eneste du ønsker er, at have styr på hver eneste detalje, så du har ro til at levere varen.

Er du opmærksom på, hvordan du bruger dine tanker?

Vi tænker 30.000-70.000 tanker om dagen. Nogle gange formår vi at tænke så mange tanker angående kommende scenarier, at vi direkte fodrer angsten i os. For eksempel kan det være, at du overproblematiserer en kommende begivenhed i lang tid inden den skal foregå. Hvad nu hvis......... og hvad så hvis......

Med vore tanker kan vi forestille os problemer, som måske ikke engang opstår. Hvad hvis nu..... Vi ved det ikke, men det kunne jo også være at alting bare forløb uden problemer. 

Lad mig give et eksempel. To musikere venter på at komme ind og spille til en audition. Begge mærker nervøsiteten i kroppen. Men den ene er konstant bange for, at nervøsitet kommer til at ødelægge det hele. Går rundt om sig selv, spiller lidt, men spiller lidt fejl, bliver irriteret og mister fokus. Tankerne kører i ring og selvtilliden daler. Den anden registrerer nervøsiteten, men fortæller beroligende sig selv, at alt er Ok. Det er naturligt at mærke nervøsiteten i kroppen. Trækker vejret og ser sig selv gå ovebevisende ind foran juryen.

Begge musikere er velforberedte. Men for den ene af musikerne var det en pinefuld ventetid, fanget i en nervøs krop, hvor tankerne kørte i en nedadgående spiral. Vedkommende glemte fuldstændig at glæde sig til at levere alt det forberedte. At skulle dele musikken med de øvrige i rummet. Den anden musiker holdt så at sige hovedet koldt, selvom nervøsiteten var tilstede. Sidstnævnte formåede at foregribe angsten, ved at være tankemæssigt konkret tilstede i sin krop og vejrtrækning.

Du kan så nemt som ingenting fyre op under dine bekymringer - eller du kan ved tankens kraft berolige dig selv, så du reducerer bekymringerne.

Du kan problematisere så at sige alt, hvis du har en livlig hjerne. Bekymringerne kan nemt komme til at stå i kø. Jeg vender lige tilbage til et af punkterne fra øverst på siden: Hvad hvis nu det rum jeg skal performe i, har en dårlig akustik og føles tørt?

  1. Først og fremmest så er det det samme for alle dem, der skal performe i rummet. 
  2. Er du velforberedt, så fortæl dig selv det igen og igen. 
  3. Du kan ligesåvel sige til dig selv, at det nok går godt,  i stedet for at sige, at det går dårligt.
  4. Du kan vælge at skabe ro i krop og sind ved hjælp af konstruktive billeder

Hvor meget magt skal dine tanker have over dig og din performance

Skal alle tanker have stor opmærksomhed? Skal alle de følelser, som dukker op i forbindelse med dine tanker, have stor opmærksomhed? Prøv at stoppe op et øjeblik. At tænke og føle noget, betyder ikke at det behøver være virkelighed. Jeg kan for eksempel så nemt som ingenting forestille mig alle mulige skrækscenarier til en kommende audition. Men, jeg kan også vælge at forestille mig, at juryen møder mig med et smil og at det går godt for mig. Vælger jeg første scenarie, så kan jeg gå rundt i evig angst i hele mit forberedelsesforløb. Vælger jeg scenarie 2, så kan jeg gå ind i forberedelsesfasen med en helt anden attitude, hvor jeg ser frem til at dele det jeg kan med tilhørerne.

Når du træner dig selv i, at bruge dine tanker konstruktivt, så reducerer du risikoen for at blive fanget af tanker, som tager dit fokus. Jeg siger ikke, at det er nemt at ændre tankemønstre, da det kan være mønstre, som du har med dig fra mange tidligere hændelser. Måske forventer du simpelthen, at der hver gang er problemer. 

Vær nysgerrig på de situationer, hvor du oplever tankemylder, som forhindrer dig i at være den bedste version af dig selv. Når du tænker ind i fremtidige scenarier, så prøv at observere, om der altid kommer en bekymring med i købet. Hvor meget opmærksomhed skal denne have. 

Lad ikke dine tanker spænde ben for dig på din vej mod målet!

Læs eventuelt mere om, hvordan du får styr på tankerne i Stop tankemylderet Derudover kan jeg varmt anbefale bogen Rewire Your Anxious Brain af Catherine Pittman og Elisabeth Karle. 

PS: Skal du til audition og har du brug for at gå systematisk til værks? Så download min Audition Tjekliste for -0 kr

PPS: Er du bare SÅÅ træt af, at nervøsitet forhindrer dig i at være den bedste udgave af dig selv til koncerter og auditions, så tjek mit onlinekursus Få RO til at vise hvad du kan

 

 

 

Overbelastning op til din konkurrence!
Yoga - Et super redskab for performere
 

Kommentarer

No comments yet
Already Registered? Login Here
Guest
onsdag, 21. april 2021
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

ullamunch.dk bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Ved brug af sitet accepterer du cookies.