joostrap business

facebook linkedin     

Jeg har en vision om, at musikere, skuespillere og erhvervsfolk, der skal præstere foran andre, skal vide så meget som muligt om, hvordan man kan trække på egne ressourcer, for at undgå ødelæggende nervøsitet. Jeg blogger derfor om emner der er relateret til præstationsangst, nervøsitet og eksamensangst.

Lad dit kropssprog tale med overbevisning?

Lad dit kropssprog tale med overbevisning?

Lukker din krop sig om dig?

Det hele er forberedt, du ved lige præcis hvad du gerne vil fortælle - og hvad du skal fortælle, for at repræsentaere dit firma bedst muligt. Alligevel fylder den kommende præsentation uforholdsvis meget i din hverdag og du frygter måske ligefrem dagen, hvor du skal stå frem? Din krop stritter imod og du har overhovedet ikke lyst til at stå frem, men vil hellere gemme dig bag en bog.

Bare rolig, det er helt normalt og ikke spor underligt, hvis du oplever, at dit kropssprog spiller dig et puds, bedst som det skulle hjælpe dig på vej. Formentlig fordi du tilhører den store del af befolkningen, der egentlig slet ikke har trang til at stille sig frem og sige noget foran andre. Men, har du stor viden om et fagområde, så giver det jo samtidig god mening, at du deler din indsigt, så andre kan få glæde af den.

Introvert eller ekstrovert?

Vi lever i en særdeles ekstrovert verden, hvor det tages for givet, at alle kan stille sig op og lave en præsentation. Kommunikere medlevende og underholdende med overbevisende kropossprog, samtidig med at der kører en tjekket powerpoint - eller der bliver præsenteret free-style, ligetil og dedikeret. Selv Vores børn bliver trænet i færdigheden fra de små klasser, hvor de skal fortælle om deres yndlingsdyr. Men det er langt fra alle, der trives i denne verden og nogle lærer aldrig at elske den mundtlig præsentation.

Ifølge Susan Cain, der har skrevet bogen Quiet - The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, er ca en tredjedel af befolkningen født introverte. Født med et sind, der efterspørger ro, ensomhed med plads fordybelse og tid til at tænke kreative tanker uden at blive forstyrret. Disse menesker bryder sig ikke om at tale i større forsamlinger, eller om gruppearbejde og storkontorer. De har heller ikke brug for at tale højest til møder og lignende - og kan tit føle, at de aldrig får chancen for at sige noget, da der ikke er tid til at vente på deres udsagn. 

Men hvad vil det sige at være henholdsvis introvert og ekstrovert? Psykologen Carl Jung fortæller i sin bog Psychological Types, at introverte er tiltrukket af en indre verden af tanker og følelser og genoplader typisk ved at være alene. Extroverte elsker selskab, taler højt i forsamlinger og lader op i mødet med andre og nye aktiviteter. De allerfleste af os, har dog elementer af begge dele og der er rigtig meget kultur i vores adfærd - fx er amerikanere mere ekstroverte end finner!

Kommunikation og kropssprog

Kommunikation og kropssprog hænger uløseligt sammen og der er stor hjælp at hente for introverte i at arbejde med at styrke kropssproget, så du lærer at agere sikkert og roligt, når det kræves af dig. En du følsom musiker, der elsker at tilbringe timer i øvelokalet, har du brug for teknikker, der støtter og hjælper dig i det kropslige og mentale møde med publikum. For den introver arkitekt, jurist eller funktionær, der skal holde oplæg for chefen eller nye kunder, er situationen præcis den samme. Det fantastiske er, at personlig gennemslagskraft kan trænes og vil træningen vil typisk indeholde elementer som:

  • Kropslig autoritet - Kommunikation med kropslig autoritet, så du møder dine omgivelser med et stærkt og venligt kropsligt udtryk.
  • Stemmetræning - så du får sagt det du vil, med behagelig, klar og tydelig stemmeføring.
  • Vejrtrækning - der giver dig ro i kroppen og styr på nervøsitetn før du vil sige noget
  • Mentaltræning - Få styr på tankemylderet og hjælp til at skabe ro i ugerne og timerne op til din præsentation

I dagens Danmark er vi vant til at træne vores krop. Du kan også træne dine færdigheder i præsentationsteknik og det er nemt at gå til.

Bryd barrieren før dit næste møde!

Er du træt af, at du ikke får sagt, hvad du gerne vil til møder? Eller at du trækker dig, hver gang der er brug for at du holder et oplæg? 

Bryd barrieren og lær basisteknikkerne i et kursus med fokus på kropssprog, så du med ro i maven kan holde kundemøder, bestyrelsesmøder eller lignende.

Præsentationsteknik kan trænes systematisk, som så meget andet her i livet.

Læs mere om mit kursus i Præsentationsteknik og Stemmetræning, hvor du får alle de værktøjer du har brug for.

PS: Men - Er introvert ikke bare det sammen som at være genert? Susan Cain definerer forskellen på følgende måde "Shyness is the fear of social disapproval or humaliation, while introversion is a preference for environments that are not overstimulating. Shyness is inherently painful; introversion is not!

Stop Tankemylderet
Motion reducerer nervøsitetssymptomer
 

Kommentarer

No comments yet
Already Registered? Login Here
Guest
onsdag, 21. april 2021
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

ullamunch.dk bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Ved brug af sitet accepterer du cookies.